Humor

Världens äldsta skämt

Det är svårt att säga exakt vad världens äldsta skämt är eftersom humorns historia sträcker sig tillbaka så långt som antiken och många av de skämt som skrevs ner då har förlorats genom tiderna. Men ett av de äldsta kända skämtet hittades på en egyptisk papyrus från 1900 f.Kr. skämtet går ungefär såhär:

”När den blinde mannen fick sin syn tillbaka sa han: ”Vad är det här för fula saker jag ser överallt?” Han hade just sett sina fötter.”

Detta skämt är ett exempel på slapstick-humor, som är en form av fysisk komedi som fokuserar på att skapa komiska scenarier genom att använda kroppen och fysiska handlingar.

Det finns också bevis för att humor och skämtande var en viktig del av antikens kultur, exempelvis i grekiska satyrspel och romerska farces där skämt och komiska element var en del av handlingen.

Så sammanfattningsvis, världens äldsta kända skämt kan vara det som hittades på en egyptisk papyrus från 1900 f.Kr, men det finns många fler exempel på humor och skämtande i historien.

Ett annat exempel på ett gammalt skämt är ett skämt som hittades på en assyrisk tavla från 800 f.Kr. Skämtet går ungefär såhär:

”Två män möttes i ett fält. En frågade den andra: ”Vad gör du här?” Den andra svarade: ”Jag letar efter min fågel.” Den första frågade: ”Vilken fågel?” Den andra svarade: ”Jag vet inte, jag bara tror att det var min.”

Detta skämt är ett exempel på wordplay, där ord och uttryck används på ett komiskt sätt. Det finns också andra exempel på gammalt skämt, som hittats i antika litteraturer som exempelvis Sumeriska, Egyptiska och Babyloniska texter.

Så, det är svårt att säga vad världens näst äldsta skämt är eftersom det finns många exempel på gamla skämt från olika kulturer och tidsepoker, men ett exempel är skämtet som hittades på en assyrisk tavla från 800 f.Kr.

Ett annat exempel på ett gammalt skämt från före Kristus tid är ett skämt som hittades i den gamla sumeriska litteraturen. Skämtet går ungefär såhär:

”En man sade till sin vän: ”Jag ska ge dig min åsna i present. Men det finns en liten förutsättning, du får inte sätta ner fötterna på den.” Vännen frågade: ”Varför inte?” Mannen svarade: ”För då skulle det bli svårt att få den att gå.”

Detta skämt använder sig av ordleken och är en form av absurd humor. Det ger också en känsla av ironi. Skämtet som hittades i Sumeriska litteraturen är ett exempel på hur humor och skämtande var en viktig del av den antika kulturen och hur det användes för att kommentera vardagliga situationer och relationer mellan människor.